fbp
WeirdKaya BM

“Tak Kena Dengan Tekak” – Laksa Penang Cetus Kontroversi, Tuai Perhatian Umum.

Apa yang kecoh sangat ni?

Laksa berasal dari bahasa Sanskrit laksha yang bererti banyak atau “sepuluh ribu” seperti mana dalam dokumen lama seperti Batu Bersurat Kedukan Bukit. Selain itu, ia merujuk kepada banyaknya kandungan dan rempah yang digunakan . Laksa berasal dari Malaysia iaitu terkenal di Pulau Pinang.

- Advertisements -

Cendol merupakan pencuci mulut yang diperbuat daripada tepung beras dan air pandan yang dibentuk secara ditekan melalui penapis ke dalam air, kemudian dicampur dengan sirap gula dari berbagai jenis beserta santan.

- Advertisements -
@ezlokal.food Port boek untuk lepak minum petang! Laksa pekat dan cendol pulut yang portion besar! #streetfood #cendol #laksa #laksapenang #setiaalam #shahalam ♬ original sound – ezLokal.food 🇲🇾

Laksa Penang Setiap Taipan, terletak berhampiran Green Light Jalan Meru, gerai ini menjual cendol dan laksa yang sangat enak.

Cendol pulut di gerai ini sangat lain dari yang lain. Tekstur pulut yang sangat lembut memang sangat berlemak apabila digabungkan bersama cendol. Selain itu, portion cendol yang sangat besar boleh dikongsi ramai.

- Advertisements -

Laksa Penang, merupakan menu utama mereka dan sering menjadi bualan netizen. Rasa laksa yang masam membuatkan ia sedikit berbeza dengan laksa yang dijual di gerai lain. Kuah laksa yang pekat dan penuh dengan isi ikan memang cukup menagihkan.

Dah pernah makan, tapi tak kena tekak, masam tak cukup rasa. Selera masing-masing lah ya.

Meninjau ke ruangan komen wargamaya memberikan review jujur dan ada juga yang ingin merasai sendiri keenakan laksa terbabit.


We are hiring writers!
We are hiring writers!