fbp
WeirdKaya BM

“Ni Yang Viral Tu Kan?” – Cakoi Paling Sedap Wajib Cuba Di Jalan Kebun!

Rugi kalau tak beli!

Cakoi merupakan makanan yang diperbuat daripada doh dan digoreng sehingga mendapat warna perang keemasan. Cakoi mempunyai beberapa nama yang berbeza antaranya youtio dalam mandarin dan patongko dalam bahasa thai.

- Advertisements -

Cakoi merupakan makanan berasal dari China. Di Malaysia cakoi mula diperkenalkan oleh pendatang Cina, atau orang Indo-China. Namun, cakoi di makan oleh orang Melayu bukan ketika sarapan, ia banyak dijual oleh penjual gerai jalanan ketika waktu petang.

- Advertisements -
@ezlokal.food Cakoi padu makan panas panas memang kena lah !! Kat jalan kebun jee !! Apa je yang takda kan kat jalan kebun ni 😚 #cakoilagend #shahalam #klang #jalankebunshahalam #jalankebun #minumpetang #foodexploration #tiktokmalaysia #ezlokal #fyp #ramadan ♬ Polaroid love enhypen – Scar ⁷ ⭑

Cakoi Jalan Kebun merupakan gerai yang menjual cakoi dan beberapa makanan lain dengan rasa yang sangat enak. Terletak berhadapan Masjid Al-Naim, Jalan Kebun Shah Alam, gerai ini dibuka sehingga jam 6 petang.

Cakoi adalah menu best seller yang perlu anda cuba. Menggunakan kuah pandan yang pekat dan manis membuatkan cakoi ini sedikit berbeza dengan cakoi yang dijual di tempat lain. Tekstur cakoi yang sangat lembut memang cair di mulut.

- Advertisements -

Pau goreng sadin memang membuatkan sesiapa yang merasainya pasti ketagih. Keenakan inti sardin yang cukup rasa dan digoreng panas-panas memang layan habis. Selain itu, teksturnya sangat crunchy menambahkan lagi keenakan makanan tersebut.

Pau goreng kacang merah pula sesuai buat mereka yang suka manis dan boleh dinikmati oleh kanak-kanak. Inti yang diisi dalam pau ini tidak terlalu banyak namun cukup untuk memberikan rasa yang cukup lazat. Menariknya, inti yang digunakan dimasak sendiri menggunakan resepi turun temurun.

Ini saya sokong memang sedap, Banyak kali beli dekat sini.

Menelusuri ke ruangan komen, warganet meninggalkan komen yang positif dan ada juga yang memuji keenakan cakoi yang terdapat di gerai terbabit.


We are hiring writers!
We are hiring writers!